AnnaBerit

Blomsterverkstad

papperskrans

Gör blommor av papper

Blomsterverkstad – 3-6 tim (efter önskemål)

Lär dig göra pappersblommor i olika modeller, till kvistar, kransar, blompinnar, bordsdekorationer och presentinslagning. Det är ett gammalt hantverk hämtad ur den folkliga lusten att smycka sitt hem.

På 1800-talet blev papper tillgängligt för alla. Silkespapper importerades från Asien och användes till julpynt, att krusa kransar och kronor och göra rosor till julgranen. Detta var före glaskulornas tid.

Man gjorde också blommor till bröllop och begravningar, särskilt under vinterhalvåret när man inte kunde plocka blommor på ängar och i rabatter.

pappersblommarosa

Att göra pappersblommor är ett roligt och användbart hantverk som man lär sig efter lite träning. Man kan göra naturtrogna kopior av äkta blommor men det är minst lika roligt att ta ut svängarna och skapa fantasiblommor.

Vi använder silkespapper, akvarellfärg, band, garn, snören, glaspärlor och annat man har i gömmorna – gärna återbrukat material. Papperskorgen, skokartongen och  blomsterbuketten innehåller kanske användbart papper. Det gör inget om det är skrynkligt.

Boka en blomsterverkstad.

Samla vännerna, arbetskamraterna eller bokklubben och ägna er åt skaparglädje i folkkonstens anda. En halvdag eller en lång kväll behövs för att kunskapen ska fastna i fingrarna.

Kursen kostar 500 kr/ person och då ingår allt material – även att ta med hem för fortsatt blomsterskapande på egen hand.

Jackets222Flickan med pappersblommorna

För något år sedan fick jag ett udda uppdrag – att göra pappersblommor till ett bokomslag. Det var Maria Gustavsdotter som lät pappersblommor spela en central roll i sin historiska roman.

Så här ser omslaget ut.