AnnaBerit

Ny Till Handa med massor av slöjd

Det finns mycket passion i slöjden. Många ger sig hän i sina favoritmaterial – lin, järn, ull, trä… Några får mästarbrev – andra är nybörjare och kan prova på många olika sorters slöjdtekniker under sommarhalvårets aktiviteter. Om du är nyfiken på bastabinne så startar snart en grupp som ska lära sig göra föremål av granbast och föra den mycket speciella kunskapen vidare.

Bastabinne är en teknik som förknippas med Ödenäs i Västergötland. Nu vill hemslöjdskonsulent Joakim Lilja sprida intresset till fler. Foto: Joakim Lilja

Det finns alltid plats för en vävstol, säger Susanne Liljelid som öppnat garnaffär i Ellös på Orust. Hennes butik Massor av Garn gör verkligen skäl för namnet. Där samlas stickintresserade kring det stora kaffebordet, vävare handlar garn och varpar och en del sitter bara ner en stund och vilar ögonen på färgprakten i hyllorna.

10 medlemmar i gruppen Sy mä´trå´broderar fritt. De träffas en gång i månaden och inspirerar varandra att gestalta händelser, känslor och andra intryck med nål och tråd.

Kudden är ett vandringsbroderi där kvinnor i Norge och Sverige har broderat kring ett gemensamt tema: Stad och människor. Foto: Karin Birkedahl

I Örslösa fick skolbarnen slå rep av utnötta T-shirtar och skolbarn i Lidköpings kommun arbetar inför en utställning på Vänermuseet – med inspiration av skaraborgskvinnorna Lilly Zickerman och Lisa Melén.

Är du nyfiken på Kapten Knätofs, björkvispar, kajaker, Spelmansstämma med slöjdkalas eller något av allt annat som händer i vårt stora län så tveka inte! Till Handa ger dig tips, information och inspiration.

Prenumerera nu så kommer tidningarna i din brevlåda.

Till Handa innehåller 20 sidor och utkommer 4 ggr/ år.

Pris: 170 kr. Betala till bankgiro 5704-9199 Skaraborgs hemslöjdsförening
Mer information får du på tel 0500 41 03 97.

Till Handa ges ut av länshemslöjdsföreningarna i Västra Götaland i samarbete med Västarvets hemslöjdskonsulenter. Redaktör är Berit Thorburn.