AnnaBerit

Till Handa 3/18

Omslaget på Till Handa nr 3-18

Läs om smide – så som det ter sig i Broddetorp (Skaraborg) och Davao på Filippinerna. Olikheterna är förstås stora, de som arbetar i smedjorna har helt skilda förutsättningar men yrkesstoltheten är stor på båda ställena.

Läs också om Tidens täcke. Sara Degerfält är hemslöjdskonsulent och säger: – Min ursprungliga idé var att nyanlända personer med olika åldrar och bakgrund skulle sy varsin ruta i lappteknik. Varje lapp skulle symbolisera en period ur personens liv. Riktigt så blev det inte men nu är täcket är färdigt och detta visade sig vara en rolig metod att berätta historier och bearbeta känslor.

Sara Thorn i sin handsydda timringsblus. Foto: Carole-ann Rundqvist

Sara Thorn i sin handsydda timringsblus. Foto: Carole-ann Rundqvist

Sara Thorn har sadlat om från att vara ingengör som arbetade med röststyrning i bilar till att lära sig timra. Hon stortrivs med handverktyg och att musklerna får arbeta.

Hantverkskollektivet Handkraft i Trollhättan firar 25-årsjubileum.

Åslevanten är tillverkad i nålbindningsteknik och har sitt ursprung i 1500-talet. 9 december startar en utställning på Falköpings museum som belyser nålbindning från vikingatid till början av 1900-talet.

Detta var ett axplock av allt som finns i höstens första Till Handa.

Prenumerera nu så kommer tidningarna i din brevlåda.

Till Handa innehåller 20 sidor och utkommer 4 ggr/ år.

Pris: 170 kr. Betala till bankgiro 5704-9199 Skaraborgs hemslöjdsförening
Mer information får du av Ann-Kristin Rådman 0500 41 03 97.

Till Handa ges ut av länshemslöjdsföreningarna i Västra Götaland i samarbete med Västarvets hemslöjdskonsulenter. Redaktör är Berit Thorburn.