AnnaBerit

Möt yllefolket i årets sista Till Handa

Robert Hammarstrand ned karvsnittsburkar

Robert Hammarstrand talar sig varmt för karvsnitt, om att lägga mer tid på att dekorera sin slöjd. För Tove Fiskbæk Lindberg tar det en vecka att skapa en medlem av yllefolket – fiskarfolk och sommargäster. Läs om vad som driver Robert och Tove att lägga ner tid och kärlek i sina respektive material. Båda har sinne för form och proportioner och de är skickliga hantverkare.

Skolfröken Frida och Lasse. Foto: Berit Thorburn

Skolfröken Frida och Lasse, tillverkade av Tove Fiskbæk Lindberg. Foto: Berit Thorburn

Birgitta Olausson är aktiv i den ideella slöjdorganisationen i Göteborg och Bohuslän. I sin ledare skriver hon att det finns för få träslöjdare på utställningarna nu för tiden. Textilen dominerar. En av dessa textilare – Carolina Braun – porträtterar hon i en färgstark artikel.

Birgitta skriver också om hur julförberedelserna gick till hemma på gården i hennes barndom. Frostigt ris och glittriga kottar såldes på torget i Uddevalla tillsammans med annat som gården kunde erbjuda. Och den som vill ha mer av julen kan både läsa om brödbaket och ta sig till Borås museum som erbjuder kurser och gammaldags marknad för den som vill ha julstämning.

 

Du kan också läsa om en bonad av konstrikt skräp som Skaraborgs-slöjdarna skapade under hemslöjdens dygn. Nätverket Väformgivning jubilerar, handvävt blir fashion och Fas Trä avslutas i Angered med estradslöjd och workshop.

Utställningar, kurser och andra aktiviteter finns som vanligt i Till Handa som kommer i brevlådorna och till bibliotek i slutet av november.

Prenumerera nu så kommer tidningarna i din brevlåda.

Till Handa innehåller 20 sidor och utkommer 4 ggr/ år.

Pris: 170 kr. Betala till bankgiro 5704-9199 Skaraborgs hemslöjdsförening
Mer information får du av Ann-Kristin Rådman 0500 41 03 97.

Till Handa ges ut av länshemslöjdsföreningarna i Västra Götaland i samarbete med Västarvets hemslöjdskonsulenter. Redaktör är Berit Thorburn.