AnnaBerit

Sammetsblommor förgyller sensommaren

Linnés sammetsblomma i närbild

sammetsblomma

För några år sedan fick jag tre frökapslar av en blomstervän. Jag visste inte vad som väntade, bara att blomman kallades Linnés sammetsblomma. Det sägs att man 1920 lyckades få frön från Linnés herbarium att gro och sedan dess odlas blomman på Hammarby i Uppsala.

Sammetsblomman är en mycket tacksam växt i rabatten. Den lyser med sina blommor i klara, gulröda nyanser, blommar villigt och länge. Har man tur kan man få randiga blommor.

Linnés sammetsblomma – randig i mörkrött och gult.

Linnés sammetsblomma – randig i mörkrött och gult.

Jag brukar så fröna i lite större krukor i växthuset, 5-6 frön i varje kruka och sen låter jag dem växa upp så att de är 20 cm höga. Då planterar jag ut hela jordklumpen. På så sätt har de lättare att överleva sniglarnas framfart. Jag gör likadant med småsyskonet kryddtagetes.

På sensommaren är  det tacksamt att samla frö och torka för sådd nästa vår.